ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

       Ο κάθε Φιλόσοφος, ο κάθε Ψυχολόγος, ο κάθε επαγγελματίας των ανθρωπιστικών επιστημών, ο κάθε άνθρωπος, έχει τη δική του μοναδική ιστορία. Οι θεωρίες, η προσέγγισή του στα θέματα της ζωής, η καθημερινή του δράση, η βοήθεια που μπορεί να δώσει, δεν είναι παρά μια απόρροια των μέχρι τώρα εμπειριών του.

 

        Χωρίς εμπειρίες ζωής δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει τα προβλήματα, τη δυσμενή κατάσταση, τον προβληματισμό που ταλαιπωρεί τον άνθρωπο απέναντί του, τον πόνο που επιμελώς κρύβει, τι ζητάει να επεξεργαστεί πραγματικά. Εμπειρία ζωής πρέπει να υπάρχει και να είναι πολυεπίπεδη και πολύπλευρη.

 

        Μαζί με τις εμπειρίες,  χρειάζεται μια πραγματικά ολοκληρωμένη εκπαίδευση, που να τη συνεχίζει αέναα με το ενδιαφέρον του επικεντρωμένο σε κάθε τι νέο που αφορά στο αντικείμενο ενασχόλησής του.

 

         Επίσης, μια μοναδική δυνατότητα να επικοινωνεί σωστά, πραγματικά και να σέβεται το κοινωνικό, θρησκευτικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο του κάθε ατόμου, είναι αναγκαίο. Συνεπικουρούμενο από την κατανόηση (empathy) του πόνου και των δυσκολιών του πελάτη, κατέχοντας όμως τη δυνατότητα μιας σταθερής συναισθηματικής βάσης, τον καθιστά ικανό να χειριστεί το άγχος και τη συναισθηματική θύελλα των ανθρώπων που αναζητούν βοήθεια και να δημιουργήσει μια θεραπευτική «συμμαχία» μαζί τους.

 

      Η εχεμύθεια αλλά και μια «ανοιχτόμυαλη» στάση ζωής, συντροφευμένη από υπομονή, δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες του πελάτη είναι κάποια επίσης αναγκαία χαρακτηριστικά ενός Ψυχολόγου.

 

      Τέλος, η αξιοπιστία (τουλάχιστον στη συνέπεια των λόγων και της εν γένει εικόνας του), η ξεκάθαρη δυνατότητα να μην εμπλέκει τα πιθανά δικά του προσωπικά θέματα με αυτά των πελατών του και το να είναι αυθεντικός, με την έννοια να μην κρύβεται πίσω από ψευδεπίγραφους τίτλους (π.χ. πρόεδρος του τάδε ινστιτούτου), «κουστουμάκια» και δήθεν επιστημονικότητα για να δώσει αξία στο άτομό του, είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα που καθιστούν έναν άνθρωπο ικανό να αυτοπροσδιορίζεται ως επαγγελματίας Ψυχολόγος ικανός να παρέχει πραγματική βοήθεια σε όσους την αναζητούν.

 

         

 

 

      Αυτά είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα που είμαι σίγουρος ότι χρειαζόμουν για να εξασκήσω επιτυχώς το επάγγελμα του Ψυχολόγου. Αυτά αναζήτησα και κατάφερα να αποκτήσω στην πορεία μου μέχρι σήμερα. Λίγα λόγια, χωρίς περιττή «σάλτσα» κι ασήμαντες λεπτομέρειες.

 

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σπάρτη Λακωνίας.

 

Μετά την επιτυχία μου στις πανελλαδικές εξετάσεις φοίτησα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στη συνέχεια υπηρέτησα, σαν Αξιωματικός, σε πλοία και υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού. Εκπαιδεύτηκα σε πολλά αντικείμενα της δουλειάς του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Η εμπλοκή μου με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων κι οι διαπροσωπικές σχέσεις (πολλές φορές «εκρηκτικές») που αναπτύσσονταν σε ένα χώρο όπως ο στρατός (με την ευρύτερη έννοια) με  οδήγησε, αρχικά, από νωρίς στην «ερασιτεχνική» μελέτη της Ψυχολογίας. Όμως, το αντικείμενο της επιστήμης αυτής, έμελλε να με κερδίσει σε σημείο να διεκδικήσω την εισαγωγή μου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου, πράγμα που κατάφερα μετά κατατακτήριες εξετάσεις. Παράλληλα, μπήκα στη διαδικασία της δικής μου ψυχοθεραπείας αλλά και παράλληλων εκπαιδεύσεων. Τελειώνοντας της προπτυχιακές σπουδές μου και λαμβάνοντας την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, είχα ήδη αποφασίσει την ενασχόλησή μου επαγγελματικά με το αντικείμενο της Ψυχολογίας. Υπήρξα μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου από το 2005.

 

Συνέχισα την σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας, μέρος του οποίου είναι η Ψυχολογία της Υγείας, και τέλος εκπόνησα τη Διδακτορική διατριβή μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απ’ όπου ανακηρύχτηκα Διδάκτορας Ψυχολογίας το 2009.

 

Ταυτόχρονα εκπαιδευόμουν σε διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις ώστε να αποφεύγω το «στείρο δογματισμό» της αποκλειστικής εμπλοκής με μια από αυτές.

 

Κατόπιν αιτήσεώς μου, αποχώρησα από της τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού κι πλέον ασχολούμαι αποκλειστικά με την ανθρωποπαρατήρηση και τη διερεύνηση της ψυχοσύνθεσης αλλά και της γενικότερης υπόστασης του ανθρώπου κι επαγγελματικά ως Ψυχολόγος.

 

Ανέπτυξα ενδιαφέρον για τη συνολική υγεία κι ευεξία του ατόμου ερευνώντας και μελετώντας οτιδήποτε (διατροφή, εκγύμναση, φιλοσοφία κλπ) έχει σχέση με την ανθρώπινη ευημερία.

 

Έχω πάρει μέρος ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια κι ημερίδες.

 

Αρθρογραφώ στον έντυπο κι ηλεκτρονικό τύπο, πάντα με θέμα την ψυχολογία.

(Καθημερινή, Popular medicine, Thessaloniki Arts and Culture, apella, Βήμα της Γυναίκας, healthreport, Simplyman, κλπ) ενώ έχω εμφανιστεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο σαν ειδικός επιστήμονας.

 

Κυκλοφορεί μια συλλογή ψυχολογικών διηγημάτων μου, με τον τίτλο «17 στιγμιότυπα ζωής» όπου παρουσιάζονται ιστορίες ανθρώπων μέσα από τη διεισδυτική ματιά ενός Ψυχολόγου.

 

Είμαι υπερήφανος πατέρας ενός γιου, στου οποίου το πλευρό βρισκόμουν πάντα κι ελπίζω να μου επιτρέψει να συνεχίζω να το κάνω.

 

Έχω ζήσει δεκάδες σκαμπανεβάσματα στη ζωή μου και γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει αδιέξοδα ή προβληματισμοί για το αύριο. Όλα αυτά τα ξεπέρασα κι αντιμετωπίζω θετικά κι αισιόδοξα το αύριο.

 

Ταξίδεψα σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού (Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική κι Αυστραλία) και γνώρισα τόσους και τόσους διαφορετικούς ανθρώπους και τις κουλτούρες τους.

 

Η κλινική μου εμπειρία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής (τόσο ατομικής, όσο κι ομαδικής) για διάφορα ψυχολογικά θέματα, καθώς κι ενασχόληση με το life coatching.